Április 10 Nemzeti Rákellenes Világnap

Április 10 Nemzeti Rákellenes Világnap

  1. óta április 10-e hazánkban a nemzeti rákellenes nap, amellyel a Magyar Rákellenes Liga a daganatos betegségekre, azok megelőzésére, korai felismerésére, illetve az aktív közreműködés fontosságára kívánja felhívni a figyelmet. Az időpont dr. Dollinger Gyula sebész, ortopéd szakorvos, egyetemi tanár születésének napja, aki 1902-ben megalakította az Országos Rákbizottságot, így a hazai rákkutatás úttörőjének számít. Nevéhez fűződik a hazai daganatos megbetegedések tudományos feldolgozásának elindítása, a rákregiszter létrehozása, a dohányzás és a rák összefüggéseinek hangsúlyozása.
    Emlékeztetőül: a leggyakoribb daganatos betegségek, a tüdőrák, az emlőrák és a vastagbélrák. Nemek szerint tekintve a magyar nők esetében továbbra is az emlőrák a leggyakrabban diagnosztizált típus, amelyet a tüdő és a vastagbélrák követ. A férfiaknál a három leggyakrabban diagnosztizált daganattípus a prosztata-, a tüdő- és a vastagbélrák.
    Az elmúlt 100 évben nagy fejlődésen ment keresztül az orvostudomány a daganatos betegségek kezelésében, azonban a megelőzés még midig az egyik legfontosabb lehetőség.
    A jeles napon a Magyar Rákellenes Liga konferenciákat szervez, melyeknek célja figyelemfelhívás a megelőzésre, mivel amennyiben felismerik a betegséget előidéző rizikófaktorokat, a rákos megbetegedések egyharmada megelőzhető lenne.
    Az Európai Rákellenes Kódexről
    Az Európai Rákellenes Kódex az Egészségügyi Világszervezeten (WHO) belül működő Nemzeti Rákkutató Ügynökség (IARC) és az Európai Bizottság közös munkája. Az idén 32 éves kiadvány a bizonyítékokon alapuló orvoslás jegyében megújult. Célja változatlan: tájékoztatni az embereket azokról a lehetőségekről, amikkel ők maguk vagy családtagjaik tehetnek a daganatok kialakulása kockázatának csökkentése érdekében.
    A kódex egy javaslatcsomag, amelyben az életmód megváltoztatására ösztönző tanácsokat 12 pontba szedték, melyek megtartásával az évek, vagy akár évtizedek múlva fenyegető daganatos betegség kialakulásának kockázata csökkenthető.Dohányzás: amennyiben dohányzik, mielőbb szokjon le, ne fogyasszon semmiféle dohányterméket, valamint kerülje a passzív dohányzás okozta veszélyeket is! Otthonát tegye dohányfüstmentes övezetté!