Víz a békéért – MÁRCIUS 22. a Víz Világnapja

Víz a békéért – MÁRCIUS 22. a Víz Világnapja

A VÍZ VILÁGNAPJÁnak megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Ennek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá, felhíva a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére életünkben. Cél, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét.

Az ENSZ közgyűlése által 2015-ben elfogadott Fenntartható fejlesztési célok 6. pontja azt a célkitűzést foglalja magában, hogy 2030-ig mindenki számára biztosítani kell a Földön a hozzáférést az egészséges ivóvízhez.

Ez a célkitűzés közvetve aláhúzza azt a tényt, hogy a víz témája a nyomor elleni küzdelem egyik kulcsfontosságú kérdése.

 A víz békét teremthet, de olykor konfliktusok forrása is lehet. Ha kevés vagy szennyezett, ha az embernek küzdenie kell a hozzáférésért, komoly feszültségekhez vezethet. Törekedni kell az együttműködésre a víz igazságosabb elosztásért, hozzájárulva ezzel a béke megteremtéséhez.

•Földünkön több mint 1,42 milliárd embert, köztük 450 millió gyermeket fenyeget a tiszta víz hiánya. Ez azt jelenti, hogy 5-ből 1 gyermek nem jut annyi vízhez, ami fedezi mindennapi szükségleteit – írta a víz világnapján nyilvánosságra hozott jelentésében az UNICEF.

•Jelenleg napi 700 gyerek hal meg olyan megelőzhető betegségek miatt, amelyeket a piszkos víz, vagy a megfelelő higiéniai feltételek hiánya okoz. A pandémia alatt mintegy 3 milliárd embernek nincs lehetősége szappannal és tiszta vízzel kezet mosni.

•A jelentés szerint több mint 80 országban kritikus a vízhiány. Kelet- és Dél-Afrika a leginkább veszélyeztetett terület, itt a gyerekek 58%-ának okoz napi nehézséget, hogy vízhez jusson, de Közép-Afrikában (31%), Dél-Ázsiában (25%) és a Közel-Keleten (23%) is súlyos a helyzet.

Ahogyan növekszik a Föld lakossága, úgy növekszik a vízfogyasztás is. A víz iránti igény pedig folyamatosan növekedni fog, a szükséges víz mennyiségének biztosítása pedig a természeti erőforrások kihasználásával és a környezet károsításával járhat. Éppen ezért nagyon fontos a Föld vízkészletének megóvása.

A víz a legértékesebb erőforrásunk, és kötelességünk felelősségteljesen felhasználni azt.