A diétáról dióhéjban

A diétáról dióhéjban

A diétát és a fogyókúrát gyakran azonos fogalomként emlegetik, noha valójában különböző jelentéssel bírnak. A diéta ugyanis alapvetően azt jelenti, étrend. Állhat egészségügyi ok a diétakövetés mögött, sokan pedig azért folytatják, hogy karcsúbbak legyenek.

A fogyókúrától az alábbiak különböztetik meg:
Időtartam: a diéta élethosszon át tartható, alapvetően egy új életmód, míg a fogyókúra egy időszakos korlátozás az étkezésben.
Egészségügyi tényezők: a diéta, mivel állandó jelleggel folytatható, figyelembe vesz egészségügyi szempontokat is, szemben a fogyókúrával, amelynek a fogyás az egyetlen célja.

A diétákat több szempont szerint is csoportosíthatjuk:

  • életkor szerinti diéták (pl. kisgyermekek, kamaszok, idős korúak diétája)
  • élethelyzetek szerinti diéták (pl. várandósság, szoptatás, vizsgaidőszak, stresszes időszakok diétái)
  • rövidtávú diéták (pl. hasmenés, székrekedés, lábadozás, műtét előtt/utáni állapotban)
  • preventív (megelőző) diéták (pl. csontritkulás megelőzésére, immunrendszer – betegségekhez kapcsolódó hosszú távú diéták (pl. daganatos betegségben, vese- és máj betegségekben)
  • különleges tápanyagigények esetén (pl. cukorbetegségben, vashiányos állapotban, koleszterinszegény étrend, csontritkulás esetén)

Az orvostudományban egyre jelentősebb szerepet kap a táplálásterápia, amely az egyes betegségek speciális terápiáját kíséri, annak hatékonyságát növeli. Célja, hogy egy vagy több tápanyag hiánya ne hátráltassa a beteg gyógyulását.

Egy másik csoportosítás:

  1. Tápanyagtartalom szerinti változat
  • Energiaszegény étrend
  • Energiában gazdag étrend
  • Fehérjeszegény étrend
  • Fehérjegazdag étrend
  • Szénhidrátgazdag étrend
  • Szénhidrát szegény étrend
  • Zsírszegény étrend
  • Na-szegény (sószegény) étrend
  1. Ételkészítés szerinti változat
  • folyékony változat
  • pépes
  • rostszegény
  • könnyű-vegyes
  • normál
  • rostokban gazdag

Léteznek egyedi, személyre szabott diéták is, amelyeket táplálkozási tanácsadó, szakértő állít össze. Ezek nem kizárólag betegek, és nem is csak fogyni vágyók számára ajánlottak, hanem bárkinek, aki egészségesebben élne, változtatna magán. Az alapvető célok és néhány általános irányelv mellett, mérési, vizsgálati, kérdőíves stb. eredmények alapján, az egyén szükségleteire szabott étrendi javaslatokat foglalnak össze. Alapvető céljuk az egészségmegőrzés, amelynek velejárója a testzsír csökkenése, vagyis a fogyás is.