Hogyan csökkenthetjük a karácsonyi stresszt?

Hogyan csökkenthetjük a karácsonyi stresszt?

A karácsony a szeretet ünnepe. Sokan azonban jelentős stresszt, nyomást és konfliktust is átélhetnek ebben az időszakban. Néhányan úgy érezhetik, hogy elborítja őket a mértéktelenség, túl sok az elvárás és a lehangoltság az ünnepek alatt.
Ez az év legcsodálatosabb időszaka, de egyben egy olyan időszak is, amikor a stressz-szintünk kiugróan megemelkedik. Összegyűjtöttünk néhány fontos tanácsot arra vonatkozóan, hogyan ne stresszeljünk, és hogyan tehetjük még nyugodtabbá a szeretet ünnepét.
Az idő- és pénzhiány, a hitelkártya-tartozások és az a nyomás, hogy úgy érezhetjük, ajándékoznunk kell, gyakran hozzájárulhat a stresszhez az ünnepi időszakban.
A legtöbben tisztában vagyunk azokkal a nemkívánt hatásokkal, amelyeket a stressz gyakorolhat a szervezetünkre. Ez hatással lehet a gondolatainkra, érzéseinkre, viselkedésünkre.
Az ajándékvásárlás, a szórakozás és az utazás mind anyagi terhet jelenthetnek, még a legkörültekintőbb vásárlók számára is.
Állítsunk be egy költségkeretet!
Tartsuk észben, mi az, ami fontos! A túlköltekezés beárnyékolhatja a karácsony igazi hangulatát. Ha a költséglistánk meghaladja a havi rendelkezésre álló keretünket, akkor ne feledjük, hogy a barátokkal és a családdal való kapcsolatunk sokkal fontosabb, mint az anyagias dolgok.
Legyünk reálisak
A nagy terveink ellenére egyetlen esemény sem zajlik zökkenőmentesen, és ez igaz a karácsonyi ünnepekre is. Ahelyett, hogy az esetlegesen bekövetkező kellemetlenségek miatt stresszt halmoznánk fel, tekintsünk ezekre az apró nehézségekre úgy, mint lehetőségre, hogy eddzük a stressztűrő képességünket.Attól még nem megy tönkre a napunk, ha 30 perccel később készül el a vacsora, leesszük az ünnepi ruhánkat, vagy ha a karácsonyfánk féloldalra dől. Ellenkezőleg. Ezek lesznek emlékezetesek, amelyekre a következő évek során visszagondolhatunk
Szánjunk egy kis időt magunkra
Ha mindent egyedül próbálunk elintézni az ünnepek alatt, az megviselheti a lelkünket és a testünket is.Ha mindent egyedül próbálunk elintézni az ünnepek alatt, az megviselheti a lelkünket és a testünket is.Vonjuk be a családot is a készülődésbe, ne akarjunk mindent egyedül elvégezni.
Érezzük jól magunkat
Mikor a fát díszítjük, vagy karácsonyi sütiket sütünk, felejtsük el, hogy milyen elintézetlen teendők maradtak a listánkon, és hagyjuk, hogy jól érezzük magunkat.
A nevetés nagyban hozzájárul a stressz elleni küzdelemhez.
Ha megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb stresszoldó technikákat, akkor nyugodt, békés karácsonyunk lehet.
Jó készülődést, tudatos hangolódást a karácsonyra!