Vitaminok és szerepük

Ha táplálkozásunk változatos, adalékanyag-mentes, sok friss gyümölcsöt és zöldséget, ezen kívül tejtermékeket, olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket, gabonaféléket és tojást is tartalmaz, általában külsőnkön is meglátszik.
Vannak zsírban oldódó (A, D, E, K) és vízben oldódó (B-vitaminok, C-vitamin, folsav, biotin) vitaminok.
A vízben oldódó vitaminokat szervezetünk nem képes raktározni, ezért minden nap szükség van a bevitelükre.
A zsírban felszívódó vitaminokat pedig szervezetünk nem képes felszívni és hasznosítani, csak ha megfelelő mennyiségű zsiradékot is tartalmaz az adott étel.

A-vitamin: Növeli a látás élességét, a tüdő és az ajak nedvesen tartásába
A-vitamin fő forrásai: Tej, túró, sajt, vaj, gabonafélék, állati vese, máj, szív, tojás, méz, tengeri halak,
A-vitamin hiányának jelei: farkasvakság, bőr kiszáradás, hajszálak töredezése majd kihullása, nyálkahártya kiszáradása.

D-vitamin: Növeli a csontok szilárdságát, segít megelőzni a csontritkulást, és védi az immunrendszert. D-vitamin beépüléséhez napfényre, valamint megfelelő kalciumpótlásra is szüksége van a szervezetnek.
D-vitamin fő forrása: Tojássárgája, halolaj, máj, tejtermékek, gomba
D-vitamin-hiányának jelei: rövidlátás, fogkihullás, gennyes fogak, izomgyöngeség, megvastagodott térd-, boka- és kézízületek, izgatottság, ideges zavarok, ingerlékenység, alvászavarok, pesszimizmus, depresszió

B-vitaminok: Fontos szerepük van a vérképzésben, az izomépítésben, gyulladások megelőzésében, jótékony hatással vannak a cukorbaj okozta idegi szövődményekre, hozzájárulnak a szív védelméhez, fontosak a bőr, a haj, a köröm egészségének megőrzéséhez.
B-vitamin fő forrásai: Hántolatlan növényi magvak, búzacsíra, búzakorpa, máj, tej, tojás, élesztő, hüvelyesek, káposztafélék, kukorica, mák, olajos magvak, brokkoli, karalábé, paradicsom.
B-vitamin hiányának jelei:
B: étvágytalanság, gyengeség, hányinger, étvágytalanság súlyosabb hiánya esetén izomgyengeség
B2: a száj nyálkahártyáinak gyulladása, repedezett ajkak, szájzugban kis fekély alakulhat ki, bőrgyulladás
B6: az agy és az idegrendszer érzékenysége, görcsös rohamok, hányás és hasmenés. A túlzott faggyútermelés miatt a bőr elváltozik
B12: vészes vérszegénység, nyálkahártya-gyulladás, valamint gyomor-bélrendszeri, és idegrendszeri zavarok jelentkezhetnek. Előfordulhat még a nyelv gyulladása, hasmenés és az idegrendszer károsodása.

C-vitamin: Segít a hűléses megbetegedések ellen, ellensúlyozza a dohányzás káros hatását, és enyhíti az elhízás okozta panaszokat.
C-vitamin fő forrásai: Kivi, csipkebogyó, citrusfélék, fekete ribizli, brokkoli, alma, eper
C-vitamin hiányának jelei: ínysorvadás, vérzékenység, izombántalmak, gyulladások jelentkezése, a sebgyógyulás lassulása, az ellenálló képesség gyengül

E-vitamin: Gátolja a sejtek öregedését, az érelmeszesedést, csökkenti a szívroham kockázatát.
E-vitamin fő forrásai: Olajos magvak, tengerihal-olaj, avokádó, spárga, brokkoli, kivi, mangó, dió, mandula, mogyoró
E-vitamin hiányának jelei: látászavarok, visszértágulat alakulhat ki, fáradékonyság, izomgyengeség, izomgörcsök alakulhatnak ki, a járás bizonytalanná válhat, és egyéb mozgást érintő rendellenességek tapasztalhatóak

K-vitamin: Elősegíti a véralvadást, mérsékli a túlzott menstruációs vérveszteséget, hiánya vastagbélgyulladáshoz vezethet.
K-vitamin fő forrásai: Spenót, saláta, káposztafélék, csipkebogyó, paradicsom, zöldborsó
K-vitamin hiányának jelei: vérzékenység, csontproblémák, bélpanaszok.